Автосервиз за диагностика двигатели - ЕТ МОТОРТЕСТ. Добре дошли!  

ЕТ Мотортест

Диагностика и ремонт на датчик ABS на Mazda 323 99г (серия BJ) . Взаимозаменяемост на датчика

 

 

Диагностика и ремонт на датчик ABS на Mazda 323 99г (серия BJ) . Взаимозаменяемост на датчика

средно трудно


Увод
Системата ABS на съвременните автомобили е важна предпоставка за безопасно шофиране , особено при хлъзгав път на мокра настилка. Тази система работи в реално време - събира информация от датчиците и за части от секундата определя продължителността на импулсите към управляващите клапани. Тъй като от бързодействието и надеждността и зависят човешки животи , то тя непрекъснато се проверява за изправност от компютърния блок - от момента, в който даваме на контакт, до изключването на двигателя.
Често срещан проблем е датчика за скоростта на някое от четирите колела да излезе от строя. Това води до пълно изключване на системата и връщане на ниво спирачки без ABS функционалност , докато не се отстрани проблема. Датчиците по правило не са евтини и понякога смяната им е трудна - болтове се късат, датчицте ги "хваща" ръждата и т.н.


Целта на тази статия е да покаже как може да се замени датчик за скорост на ABS конкретно за модел на Мазда с датчик положение колянов вал от руски автомобил :

- Mazda 323 1.5i , година 1999, купе BJ - на този автомобил лично сме тествали инструкцията при ремонт на датчик на предно ляво колело - ОК

Подобни датчици ABS са идентични по конструкция и се използват и в други японски автомобили - според различни форуми същата инструкция може да се ползва и за :

- Toyota Camri 2.0i GLI

Важно!Използвайте информацията, която Ви предоставяме, на своя отговорност - не носим отговорност за повреди причинени при неправилно прилагане на статията. Ако имате съмнения или предпочитате да оставите работата на нас - свръжете се с нас за повече подробности!


И така, по същество :

Проблем : дефектен датчик ABS на предно ляво колело

Симптоми : при подаване на контакт сигналната лапа на ABS светва и не изгасва повече - записана постоянна грешка в системата ; ABS не работи - колелетата блокират при силно спиране

Решение : смяна датчик с нов / втора употреба

Оказва се, че това е често срещан дефект при серия BJ на този модел на Мазда. Като следствие от това - датчиците втора употреба на района на София са почти изцяло изкупени; нов датчик от Мазда разбира се също е вариант, но цената му е солена (нормално като за японски автомобил) .

След доста четене по различни форуми и сравняване на параметрите на различни датчици идва и алтернатива : Поставяне на датчик колянов вал от руски автомобил - Волга или Газелa , мотор 406 . Това е нов съвременен двигател вграждан в различни руски модели. За съжаление , не е широко разпространен в България , но части все пак се намират - официалното представителство на Газелa в София , или от вносителите в Хасково - цената на датчика варира ,но е в пъти по-ниска от нов датчик на Мазда.

Датчик колянов вал да замени датчик ABS ?! - Да, възможно е - и двата датчика са индуктивни, със сходна конструкция - достатъчни условия , за да имаме сходни амплитуди на сигнала от двете колела след ремонта. Има разлика в съпротивлението 0.7 кОм за руския, 1,1 кОм за оригиналния - но компютъра за ABS на този автомобил следи само дали има верига , не измерва съпротивлението на датчика - т.е. отчита го като валиден


Подробности по ремонта :

- проверка и измерване на междината между оригиналния датчик и назъбената гривна на ABS на главината - ще ни трябва за по-късно
- избиване на стария датчик - силно корозирал, наложи се да се разкисне първо с преобразувател за ръжда;
- новия руски датчик е малко по-широк от оригиналния - но това лесно се решава на шмиргела , тъй като датчика е поставен в пластмасов корпус ;
- ухото за болта за закрепване на руския датчик стърчи и е възможно да опира в спирачния диск - при нужда то се отстранява с ножовка, а закрепването на датчика към основата става с набиване - важно е да се изпили на шмиргела само толкова, че да позволи стегнат монтаж в леглото, както и да е възможно набиване на достатъчно близко разстояние до гривната на главината - ориентир тук е междината , която сме измерили в началото.
- след механичния монтаж, следва да се преправи куплунга на датчика - има два сигнални проводника плюс един ширмовка. По принцип има разлика кой край на датчика към кой край от инсталацията ще се подвърже - разликата е дали първо ще постъпва положителната или отрицателната половина на генерираната от датчика синусоида. Това в нашия случай не се взима под внимание от компютъра на АБС и той не го регистрира като грешка - за него е важно да постъпва синусоидален сигнал - знак че колелото се върти.
- след ремонта първия тест е подаването на контакт - няколко секунди по-късно светлинката ABS угасва - знак ,че вече повредата е отстранена и ABS е включен.
- след тест драйв се вижда , че и двете колелета приплъзват при рязко натискане на педала. ABS OK.

При тази система, грешки записани в ABS , но остранени по-късно, остават в паметта на компютъра , докато не се изтрият. Т.е. след приключване на ремонта е необходимо грешките и да се занулят.

Ето и малко снимки на датчика и крайния резултат:

датчик от Волга новия датчик е по-широк краен резултат стария датчик обикновено изглежда така след смяната....

Поздрави и безаварийно шофиране!
19/04/2012г.
Ако искате да получавате известия и за други наши статии, харесайте и нашата Facebook страница!

       Обратно към главната страница.